Διατροφή και Παιδική ηλικία

About This Project

Η διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την καλή υγεία και ανάπτυξη κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την μαθησιακή και ψυχική ευημερία των παιδιών και εφήβων.

Οι διατροφικές συνήθειες είναι εξίσου σημαντικές. Η εκμάθηση και η διατήρηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών κατά την προ-εφηβική ηλικία αποτελεί θεμέλιο παράγοντα για την ανάπτυξη των παιδιών καθώς η εφηβεία είναι η περίοδος όπου πραγματοποιούνται όλες οι φυσιολογικές αλλαγές στα χαρακτηριστικά του ατόμου.

Επίσης, η απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων για ανάπτυξη προβλημάτων υγείας που επηρεάζουν τα παιδιά και τους εφήβους όπως οι διατροφικές διαταραχές, η παχυσαρκία , τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης  καθώς και το μεταβολικό σύνδρομο.

Στόχος λοιπόν της εκμάθησης υγιεινών διατροφικών οδηγιών κατά την παιδική ηλικία είναι η επίτευξη μιας υγιούς ενηλικίωσης και γήρανσης.

Η υπηρεσία έχει ως στόχο: 

  • Εκτίμηση της κατάστασης θρέψης του παιδιού μέσω ειδικών μεθόδων διατροφικής αξιολόγησης.
  • Συμβουλευτική γονέων για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στην καθημερινότητα της οικογένειας έτσι ώστε να αποτελούν υγιή διατροφικά πρότυπα για τα παιδιά.
  • Διατροφική εκπαίδευση παιδιού σχετικά με τις ομάδες των τροφίμων , το ρόλο τους, καθώς και απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
  • Εκτίμηση και παρακολούθηση διατροφικής κατάστασης παιδιού με στόχο την επαρκή ανάπτυξη του.
  • Δημιουργία εξατομικευμένου πλάνου διατροφής ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του παιδιού με στόχο την επαρκή ανάπτυξη του.
  • Συνεχής διατροφική αξιολόγηση του ατόμου με στόχο την απόκτηση / διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και την αποφυγή απόκτησης προβλημάτων υγείας.
Category
Διατροφή στα στάδια της ζωής