Χυμός Παντζάρι (Παντζαράδα): ένα καλά κρυμμένο “Superfood”

Το παντζάρι, ο κόκκινος γίγαντας των λαχανικών, είναι το τρόφιμο που οι άνθρωποι είτε αγαπούν είτε μισούν λόγω της ιδιαίτερης γεύσης του. Εάν λοιπόν βρίσκεστε στη δεύτερη κατηγορία, αυτή είναι η ευκαιρία σας να αλλάξετε γνώμη.
 

Παντζάρι    Ο κοιμώμενος κόκκινος γίγαντας των λαχανικών

Το παντζάρι είναι ένα ιδιαίτερο λαχανικό, μια πραγματική  «βόμβα» θρεπτικών συστατικών, και «πρέπει» να περιλαμβάνεται στο εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής μας. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, χαμηλά σε λιπαρά και περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά σε όλα τα μέρη τους «σώματος» τους. 

 

Διατροφικά στοιχεία Παντζαριού

Το παντζάρι όπως και όλα τα λαχανικά είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά :

Βιταμίνη C: Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την επιδιόρθωση ιστών στο σώμα. Βοηθά στην απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου, του τύπου σιδήρου που βρίσκεται σε φυτικά τρόφιμα όπως οι φακές. 

Βιταμίνη Α: Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγιή όραση και για τη συντήρηση του δέρματος και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βιταμίνη Β6: Είναι γνωστή ως πυροδοξίνη. Αυτή η βιταμίνη  παίζει ρόλο στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στον μεταβολισμό των υδατανθράκων στο σώμα. 

Σίδηρος: Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παροχή οξυγόνου στα κύτταρα και τους μύες του σώματος. 

Φυλλικό οξύ: Το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για την παραγωγή και τη συντήρηση των νέων κυττάρων στο σώμα. Αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία είναι υπεύθυνα για την μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στα κύτταρα του σώματος.   

Φώσφορος: O φώσφορος είναι το κύριο συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, των οστών και των δοντιών. Επιπλέον διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό και στην διατήρηση της ισορροπίας του PH.

Νιτρικό άλας : Το νιτρικό άλας μετά την κατανάλωσή του μετατρέπεται σε νιτρικό οξειδίο, το οποίο είναι υπεύθυνο για πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως τη ρύθμιση της ροής του αίματος και των μεταβολών στην κατανάλωση του οξυγόνου. Επιπροσθέτως, παρουσιάζεται ως υπεύθυνο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς καθώς και την ενίσχυση της σωματικής και γνωστικής λειτουργίας του ανθρώπου.

 

Θεωρείται τελικά ο χυμός από παντζάρι «superfood»;

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της προσοχής που έδωσαν οι άνθρωποι στη βελτίωση της υγείας τους, αυξήθηκε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για την εύρεση τροφών, οι οποίες θα προσέφεραν  στον άνθρωπο συστατικά που θα «απογείωναν» τον οργανισμό του. Ένα από αυτά τα τρόφιμα είναι ο χυμός από παντζάρι.

Στο παρελθόν, η ρίζα του παντζαριού χρησιμοποιούνταν στην ιατρική για την αντιμετώπιση του πυρετού και της δυσκοιλιότητας καθώς και για την καταπολέμηση δερματικών και ηπατικών ασθενειών. Σήμερα, ο χυμός από παντζάρι άρχισε να θεωρείται ως «superfood», αφού η επιστημονική κοινότητα ανακάλυψε ότι τα παντζάρια αποτελούν υψηλή πηγή σε νιτρώδη, τα οποία μπορούν να επιφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα στην λειτουργία της καρδιάς. 

 

Oφέλη κατανάλωσης χυμού από Παντζάρι

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, ο χυμός από παντζάρι λογίζεται δικαιωματικά ως «Superfood», αφού παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη στην υγεία των ανθρώπων σε διαφορετικούς τομείς και μπορεί να:

 • Βελτιώσει την αντοχή κατά την διάρκεια της άσκησης. 
 • Μειώσει τον χρόνο της επίτευξης της μέγιστης δυναμικής ισχύος κατά την διάρκεια της άσκησης
 • Μειώσει την κατανάλωση οξυγόνου στους σκελετικούς μύες κατά την διάρκεια της άσκησης.
 • Βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.
 • Βοηθήσει στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

 

Συμπέρασμα

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, όπως και όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα, έτσι και o χυμός από παντζάρι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Όπως όμως έχει ήδη αναφερθεί, ο χυμός από παντζάρι δικαιωματικά θεωρείται ένα πραγματικό «superfood» αφού λόγω των θρεπτικών του συστατικών μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της υγείας, είτε εάν κάποιο άτομο ασχολείται με την άσκηση συστηματικά, είτε εάν κάποιο άτομο θέλει να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής του γενικότερα.

 

Συγγραφείς : Μιχαήλ Κουκάκης, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Νίκος Αδαμίδης, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 1. Bailey, S. J., Varnham, R. L., DiMenna, F. J., Breese, B. C., Wylie, L. J., & Jones, A. M. (2015). Inorganic nitrate supplementation improves muscle oxygenation, O2 update kinetics, and exercise tolerance at high but now low pedal rates. Journal of applied physiology, 118(11), 1396-1405.
 2. Balsalobre – Fernandez, C., Romero – Moraleda, B., Cupeiro, R., Peinado, A. B., Butragueño, J., & Benito, P. J. (2018). The effects of beetroot juice supplementation on exercise economy, rating of perceived exertion and running mechanics in elite distance runners: A double – blinded, randomized study. Plos one, 13(7), 200-517.
 3. Clifford, T., Howatson, G., West, D. J. & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients, 7(4), 2801-2822.
 4. Jonvik, K. L., Nyakayiru, J., Van Dijk, J. W., Maase, K., Ballak, S. B., Senden, J. M. G., … & Verdijk, L. B. (2018). Repeated – sprint performance and plasma responses following beetroot juice supplementation do not differ between recreational, competitive and elite sprint athletes. European journal of sport science, 18(4), 524-533.
 5. Keen, J. T., Levitt, E. L., Hodges, G. J., & Wong, B. J. (2015). Short-term dietary nitrate supplementation augments cutaneous vasodilatation and reduces mean arterial pressure in healthy humans. Micovascular research, 98, 48-53.
 6. National Institute of Health. (2020). Folate [Fact sheet]. Ανακτήθηκε από: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/ 
 7. National Institute of Health. (2020). Iron [Fact sheet]. Ανακτήθηκε από: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/ 
 8. National Institute of Health. (2020). Phosphorus [Fact sheet]. Ανακτήθηκε από: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Phosphorus-HealthProfessional/
 9. National Institute of Health. (2020). Vitamin A [Fact sheet]. Ανακτήθηκε από: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/
 10. National Institute of Health. (2020). Vitamin B6 [Fact sheet]. Ανακτήθηκε από: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/
 11. National Institute of Health. (2020). Vitamin C [Fact sheet]. Ανακτήθηκε από: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
Tags: