Χορτοφαγία

Τα τελευταία χρόνια η χορτοφαγία έχει αποκτήσει τεράστια απήχηση. Όλο και πιο πολλά άτομα αποφασίζουν να υιοθετήσουν αυτό το είδος διατροφής.


Οι λόγοι για την υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής διατροφής ποικίλλουν. ΄Ενας από τους κυριότερους λόγους που ακολουθείται αυτός ο τύπος διατροφής οφείλεται στα επιδιωκόμενα οφέλη στην υγεία αυτών που την υιοθετούν όπως την πρόληψη παθήσεων (παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α.).


Μια καλά σχεδιασμένη χορτοφαγική δίαιτα θα πρέπει να περιλαμβάνει ομάδες τροφίμων όπως λαχανικά, φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια , ξηρούς καρπούς και σπόρους, στις κατάλληλες ποσότητες αλλά και στους σωστούς συνδυασμούς τροφίμων ώστε να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του ατόμου αλλά παράλληλα να θωρακίζουν τον οργανισμό με όλα τα απαραίτητα στοιχεία (σίδηρο, πρωτεΐνες, βιταμίνες, ασβέστιο κ.α)


Οι κατάλληλα σχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες είναι διατροφικά επαρκείς σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής και μπορούν να παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το άτομο.

 

Γι’ αυτό μια χορτοφαγική διατροφή θα πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένη από ειδικούς διαιτολόγους-διατροφολόγους ώστε να μην αποκτήσει το άτομο ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε απόκτηση σοβαρών προβλημάτων υγείας.

ΟΡΙΣΜΟΣ ΦΥΤΟΦΑΓΩΝ

 

Ως φυτοφάγος ορίζεται εκείνος που έχει αποκλείσει από τη διατροφή του διάφορες ομάδες τροφίμων όπως το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΥΤΟΦΑΓΩΝ

 

Οι επιμέρους κατηγορίες φυτοφάγων είναι:

  • Γαλακτο-ωό-φυτοφάγοι : Δεν περιλαμβάνουν στη διατροφή τους κρέας, ψάρια, πουλερικά καθώς και τρόφιμα που τα περιέχουν. Περιλαμβάνουν όμως στο διαιτολόγιο τους γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.
  • Γαλακτο-φυτοφάγοι : Δεν περιλαμβάνουν στην διατροφή τους κρέας, ψάρια, πουλερικά, αυγά καθώς και τρόφιμα που τα περιέχουν. Περιλαμβάνουν στο διαιτολόγιο τους όμως γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Ωο-φυτοφάγοι : Δεν περιλαμβάνουν στην διατροφή τους κρέας, ψάρια , πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και τρόφιμα που τα περιέχουν. Περιλαμβάνουν όμως στο διαιτολόγιο τους αυγά.
  • Αυστηροί φυτοφάγοι : Η διατροφή τους βασίζεται αποκλειστικά σε φυτικές τροφές (δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια).
  • Μερικώς φυτοφάγοι : καταναλώνουν ψάρι ή ακόμη και κρέας ή πουλερικά λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα αλλά υπερισχύει η χορτοφαγική φιλοσοφία στη δίαιτα τους.
  • Pescetarian : Δεν περιλαμβάνουν στην διατροφή τους κρέας, πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα. Περιλαμβάνουν στο διαιτολόγιο τους ψάρια.

Η υπηρεσία έχει ως στόχο:

  • Εκτίμηση της κατάστασης θρέψης του ατόμου μέσω ειδικών μεθόδων διατροφικής αξιολόγησης.
  • Διατροφική εκπαίδευση του άτομου με στόχο την εκμάθηση και υιοθέτηση χορτοφαγικών διατροφικών συνηθειών ανάλογα με το είδος χορτοφαγικής δίαιτας που έχει επιλέξει.
  • Δημιουργία εξατομικευμένου πλάνου διατροφής ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του ατόμου με στόχο την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών του αναγκών και την επίτευξη των στόχων του.
  • Συνεχής διατροφική αξιολόγηση του ατόμου με στόχο την διατήρηση των υγιεινών χορτοφαγικών διατροφικών συνηθειών.