Αθλητική Διατροφή

Η αθλητική διατροφή έχει τεκμηριωθεί ως ένα πολύτιμο εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται σε κάθε πρόγραμμα είτε προπόνησης είτε αγώνα ενός ατόμου.


Αποτελεί σημαντικό παράγοντα για κάθε σωματικά ενεργό άτομο ή επαγγελματία αθλητή ο οποίος θέλει να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για την προπόνηση/άθλημα με το οποίο ασχολείται.


Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε ένα σωματικά ενεργό άτομο ή αθλητή καθώς μπορεί να βελτιώσει την απόδοση, να αυξήσει την παραγωγικότητα, να οδηγήσει σε ταχύτερη αποκατάσταση σε περίπτωση τραυματισμών καθώς και να μειώσει το κίνδυνο τραυματισμών.


Κάθε άτομο ανάλογα με την προπόνηση/άθλημα το οποίο ακολουθεί χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση για την διατροφή του. Αλλά και κάθε προπόνηση/άθλημα απαιτεί διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις από άλλα αθλήματα.


Ως αποτέλεσμα η διατροφή πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προπόνηση/άθλημα θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες του ατόμου αλλά και του αθλήματος.

Η υπηρεσία έχει ως στόχο:

  • Αξιολόγηση και ανάλυση διατροφικών συνηθειών, σύστασης σώματος και ενεργειακού ισοζυγίου ασκούμενων/αθλητών.
  • Διατροφική εκπαίδευση αθλητών σχετικά με την βέλτιστη διατροφή για την προπόνηση/άθλημα λαμβάνοντας υπόψη και τις εκάστοτε συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει ο αθλούμενος όπως προπόνηση, προετοιμασία, αγώνα, αποκατάσταση, ταξίδι.
  • Εκπαίδευση αθλητών για την επίτευξη και την διατήρηση ή αλλαγή του κατάλληλου ποσοστού σωματικού λίπους αλλά και μυϊκής μάζας.
    Παροχή οδηγιών σε αθλητές με ειδικές διατροφικές απαιτήσεις (π.χ χορτοφαγία, κοιλιοκάκη, δυσανεξία στη λακτόζη).
  • Ενημέρωση αθλούμενου για τον ρόλο της διατροφής και την χρησιμότητα των διατροφικών συμπληρωμάτων εφόσον ο αθλούμενος χρειάζεται, αλλά και των σοβαρών επιπτώσεων που μπορεί να έχει στην υγεία του από την κακή ή υπερβολική χρήση αυτών, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
  • Δημιουργία εξατομικευμένου πλάνου διατροφής σύμφωνα με τις ανάγκες του αθλούμενου, τις προτιμήσεις του, την επίτευξη βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων για τις αθλητικές του επιδόσεις.
  • Συνεχής διατροφική αξιολόγηση του ατόμου με στόχο την επίτευξη των στόχων του αθλούμενου.