Διατροφή και Θηλασμός

Η διατροφική κατάσταση της μητέρας κατά την διάρκεια του θηλασμού είναι κρίσιμη τόσο για την υγεία της θηλάζουσας μητέρας όσο και για την υγεία του παιδιού.


Η διατροφή της μητέρας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο διότι εκείνη καθορίζει τις θρεπτικές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος με το οποίο τρέφεται το παιδί.


Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών κατά την διάρκεια του θηλασμού θα βοηθήσει την μητέρα να επανέλθει στην φυσιολογική της κατάσταση που ήταν πριν τον τοκετό, όσον αφορά το βάρος και την υγεία της και θα καθορίσει παράλληλα την διατροφική περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού.

Η υπηρεσία έχει ως στόχο:

  • Εκτίμηση της κατάστασης θρέψης της θηλάζουσας μητέρας μέσω ειδικών μεθόδων διατροφικής αξιολόγησης.
  • Διατροφική εκπαίδευση θηλάζουσας μητέρας κατά την διάρκεια του θηλασμού με στόχο την απόκτηση ή διατήρηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και την επαρκή παραγωγή μητρικού γάλακτος.
  • Δημιουργία εξατομικευμένου πλάνου διατροφής ανάλογα με τις ανάγκες της θηλάζουσας μητέρας και του μωρού με στόχο την ασφαλή και επαρκή παραγωγή γάλακτος, την επαρκή πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών, τις προτιμήσεις και την ρύθμιση του βάρους της θηλάζουσας μητέρας.
  • Βελτίωση του επιπέδου θρέψης της θηλάζουσας σε συνεργασία με τον επιβλέποντα ιατρό μέσω εμπλουτισμένων τροφίμων και διατροφικών συμπληρωμάτων θρεπτικών συστατικών όπως ασβέστιο, σίδηρος, φυλικό οξύ κ.α
  • Συνεχής διατροφική αξιολόγηση του ατόμου με στόχο την απόκτηση / διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και την αποφυγή απόκτησης προβλημάτων υγείας.