Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική διαδικασία κατά την διάρκεια της ζωής της γυναίκας. Σε αυτήν την φάση της ζωής της γυναίκας παρατηρούνται αλλαγές στο σώμα της. Οι αλλαγές αυτές προκαλούνται λόγω των μειωμένων ποσοτήτων διαφόρων ορμονών που παράγονται από την γυναίκα όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη.


Λόγω των αλλαγών στα επίπεδα των ορμονών τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που εμφανίζονται σε κάθε γυναίκα είναι διαφορετικά. Κοινά συμπτώματα που παρατηρούνται στις γυναίκες είναι οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η αύξηση του βάρους, οι διαταραχές του ύπνου και οι αλλαγές στην διάθεση.


Πολύ σημαντικό ρόλο λοιπόν, διαδραματίζει η ισορροπημένη διατροφή κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης διότι λόγω των αλλαγών στα επίπεδα των ορμονών αλλά και λόγω των αλλαγών της διάθεσης της γυναίκας, μπορεί η γυναίκα να αρχίσει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού για να βελτιώσει την διάθεση της.


Η βελτίωση λοιπόν της ποιότητας της ζωής κατά την οποία σημαντικό ρόλο θα διαδραματίζει η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Η υπηρεσία έχει ως στόχο:

  • Εκτίμηση της κατάστασης θρέψης της γυναίκας μέσω ειδικών μεθόδων διατροφικής αξιολόγησης.
  • Διατροφική εκπαίδευση της γυναίκας με στόχο την εκμάθηση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών σύμφωνα με τις ανάγκες της εμμηνόπαυσης και τις προτιμήσεις της.
  • Δημιουργία εξατομικευμένου πλάνου διατροφής ανάλογα με τις ανάγκες της εμμηνόπαυσης και τις προτιμήσεις της γυναίκας με στόχο την κάλυψη των διατροφικών της αναγκών και την επίτευξη των στόχων της.
  • Συνεχής διατροφική αξιολόγηση της γυναίκας, με στόχο την απόκτηση/διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, την διατήρηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, την αποφυγή απόκτησης συγγενών προβλημάτων υγείας λόγω της εμμηνόπαυσης καθώς και την θεραπεία των ήδη υπαρχουσών προβλημάτων.