Υπέρταση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια κοινότυπη ασθένεια που αναπτύσσεται όταν το αίμα ρέει μέσω των αρτηριών σας σε υψηλότερες από τις φυσιολογικές τιμές πίεσης.


Επειδή η αρτηριακή πίεση δεν παραμένει σταθερή ούτε κατά την διάρκεια της ημέρας ούτε βέβαια κατά την διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, είναι δόκιμο η παρακολούθησή της κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να υπάρχει η έγκαιρη ανακάλυψή του προβλήματος και η άμεση αντιμετώπισή της.


Δεν θα πρέπει να παραλείπεται η μέτρηση της πίεσης ακόμα και στα μικρά παιδιά, όχι μόνο γιατί μπορεί να πάσχουν από πίεση αλλά για να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς για αυτήν στο ιατρικό τους ιστορικό.


Δυστυχώς ανακαλύπτει ο άνθρωπος την ύπαρξη της υψηλής αρτηριακής πίεσης αφού προκληθούν σοβαρά προβλήματα υγείας, διότι τα συμπτώματα της πίεσης δεν τα αντιλαμβάνεται μέσα στην καθημερινότητα της ζωής του.


Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων όπως καρδιαγγειακό επεισόδιο ή ανακοπή καρδιάς.


Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της υπέρτασης παρουσιάζει η πρόσληψη νατρίου.


Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, η ορθή πρόσληψη νατρίου (αλατιού) και οι αλλαγές στην ποιότητα της ζωής βοηθούν στην πρόληψη αλλά και στην θεραπεία της υπέρτασης, συνεπώς και στην εκδήλωση συνοδών νοσημάτων.


Μέσω του διατροφικού προτύπου που συστήνεται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης (D.A.S.H) και σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό μέσω της φαρμακευτικής οδού, στόχος μας είναι η πρόληψη ή η θεραπεία της υπέρτασης.

Η υπηρεσία έχει ως στόχο:

  • Διατροφική εκπαίδευση του άτομου με στόχο την εκμάθηση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών με στόχο την αντιμετώπιση της υπέρτασης και την βελτίωση της συνολικής υγείας.
  • Δημιουργία εξατομικευμένου πλάνου διατροφής σύμφωνα με τις ανάγκες του ατόμου δίνοντας έμφαση στην διαχείριση της προσλαμβανόμενης ποσότητας του νατρίου προσέχοντας πάντα το συνιστώμενο διαιτολόγιο να είναι πλούσιο σε ποικιλία και γεύση.
  • Διατροφική αντιμετώπιση της υπέρτασης καθώς και επίτευξη / διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους το οποίο αποδεδειγμένα θα οδηγήσει στην μείωση της υπέρτασης.