Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος

Ως μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) θεωρείται η συσσώρευση υπερβολικού λίπους στο ήπαρ η οποία δε σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Στην απλή μορφή της μη αλκοολικής λιπώδης νόσου του ήπατος τα άτομα δεν εμφανίζουν συμπτώματα παρά μόνο στεάτωση η οποία χαρακτηρίζεται από υπερβολική συσσώρευση τριγλυκεριδιών στο ήπαρ.


Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της μη αλκοολικής νόσου του ήπατος (NAFLD) στους ενήλικες είναι η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2. Συγκεκριμένα η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί σε περίσσεια ελεύθερων λιπαρών οξέων στην κυκλοφορία του αίματος και σε αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ήπαρ ενώ η παχυσαρκία θεωρείται ως παράγοντας κινδύνου λόγω των υψηλών ποσοτήτων φαγητού που καταναλώνονται και λόγω του υπερβολικού βάρους του ατόμου.


Όσον αφορά τη διάγνωση της μη αλκοολικής νόσου του ήπατος (NAFLD) πραγματοποιείται μέσω μιας εξέτασης αίματος για τη μέτρηση των ηπατικών ενζύμων. Επιπλέον η ορθή διάγνωση απαιτεί και την απεικόνιση του ήπατος για να εξαχθούν σαφή αποτελέσματα.


Η υγιεινή διατροφή λοιπόν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόσληψη και την θεραπεία της μη αλκοολικής νόσου του ήπατος. Συγκεκριμένα, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών όπως η αντικατάσταση των τροφίμων που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα με τρόφιμα τα οποία περιέχουν μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης και η αποφυγή κατανάλωσης υπερβολικών ποσοτήτων τροφίμων και ποτών/αναψυκτικών τα οποία περιέχουν απλούς υδατάνθρακες μπορούν να οδηγήσουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του νοσήματος.

Η υπηρεσία έχει ως στόχο:

  • Διατροφική εκπαίδευση του άτομου με στόχο την εκμάθηση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του νοσήματος.
  • Δημιουργία εξατομικευμένου πλάνου διατροφής με στόχο τον έλεγχο των επιπέδων των ηπατικών ενζύμων πάντα σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του.
  • Διατροφική αντιμετώπιση και έλεγχος των επιπέδων των ηπατικών ενζύμων καθώς και επίτευξη/διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους το οποίο θα οδηγήσει στην μείωση των επιπέδων των ηπατικών ενζύμων σε συνεργασία πάντα με τον θεράποντα ιατρό.