Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια κατά την οποία η πυκνότητα και η ποιότητα των οστών μειώνεται. Η απώλεια της πυκνότητας και της ποιότητας των οστών πραγματοποιείται χωρίς να το αντιληφθούμε. Στην οστεοπόρωση τα οστά γίνονται πιο πορώδη και πιο εύθραυστα χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Η ύπαρξη της οστεοπόρωσης αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος, προκαλεί μείωση του ύψους καθώς και την εκδήλωση κύφωσης.
Η οστεοπόρωση μπορεί να εκδηλωθεί και στα δύο φύλα, εντούτοις εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες. Όσο αυξάνεται η ηλικία, αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης. Τα πιο συχνά μέρη στα οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί κάποιο κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης είναι το ισχίο, ο καρπός και η σπονδυλική στήλη.
Καθοριστικό ρόλο, στην πρόληψη της οστεοπόρωσης διαδραματίζει η υιοθέτηση μια σωστής και ισορροπημένης διατροφής η οποία περιλαμβάνει στοιχεία όπως το ασβέστιο, η πρωτεΐνη και η βιταμίνη D. Τρόφιμα λοιπόν, που περιέχουν τα συγκεκριμένα συστατικά όπως τα αυγά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα, τα λαχανικά καθώς και ορισμένα τρόφιμα τα οποία έχουν ενισχυθεί με αυτά τα συστατικά (π.χ γαλακτοκομικά τα οποία είναι ενισχυμένα σε βιταμίνη D, μπορούν να οδηγήσουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης καθώς και στην διατήρηση της καλής υγείας των οστών.