Το ουρικό οξύ είναι μια ουσία που παράγεται στον οργανισμό από το μεταβολισμό των πουρινών. Οι πουρίνες παράγονται φυσικά στο σώμα μας ενώ επίσης περιέχονται και σε συγκεκριμένα τρόφιμα.
Οι πουρίνες αφού καταναλωθούν διασπώνται στο ουρικό οξύ, το οποίο σε αυξημένες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και σε φλεγμονή στις αρθρώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου πόνου προκαλεί η ουρική αρθρίτιδα.
Η διατροφή λοιπόν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ουρικού οξέος καθώς εάν κάποιο άτομο καταναλώνει αυξημένη ποσότητα τροφίμων που περιέχουν πουρίνες τότε μπορεί να αυξηθούν τα επίπεδα του ουρικού οξέος. Το αποτέλεσμα αυτής της αύξησης είναι η εκδήλωση διαφόρων διαταραχών όπως η ουρική αρθρίτιδα ή οι πέτρες στα νεφρά.
Σημαντικό λοιπόν είναι το άτομο να υιοθετήσει ένα υγιές μοτίβο διατροφής αφού η μειωμένη κατανάλωση τροφίμων όπως το χοιρινό κρέας, το συκώτι , οι σαρδέλες , τα αλλαντικά , η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ, η μειωμένη κατανάλωση ποτών και τροφίμων που είναι πλούσια σε ζάχαρη και η αυξημένη κατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει στον έλεγχο των επιπέδων του ουρικού οξέος.