Πολυκυστικές ωοθήκες

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια συνήθης κατάσταση υγείας που αντιμετωπίζει μία στις 10 γυναίκες κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας της.


Η συγκεκριμένη παθολογική κατάσταση έχει παρουσιαστεί ότι σχετίζεται και με άλλες σοβαρές παθήσεις της υγείας όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η κατάθλιψη και ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου.


Δεν υπάρχει σαφής αιτιολογία για την εμφάνιση του συνδρόμου αλλά σύμφωνα με μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η αιτία εμφάνισης του είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών, μεταβολικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.


Μερικά συμπτώματα που εμφανίζουν οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι τα εξής:

  • αραιομηνόρροια
  • υπογονιμότητα
  • ακμή
  • παχυσαρκία
  • κύκλοι χωρίς ωορρηξία

 

Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η διατροφή μέσω της διαχείρισης των επιπέδων του βάρους και της ινσουλίνης.

 

Ακολουθώντας λοιπόν μια διατροφή που ικανοποιεί τις διατροφικές ανάγκες του ατόμου, διατηρώντας ένα υγιές βάρος και επιτυγχάνοντας επιτρεπτά επίπεδα ινσουλίνης, θα παρουσιαστεί ύφεση των συμπτωμάτων.

 

Δίνοντας λοιπόν έμφαση στον σωστό συνδυασμό των τροφίμων, στην διατήρηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, στην άσκηση και με παράλληλη συνεργασία με ιατρό μέσω της φαρμακευτικής οδού θα πραγματοποιηθεί καλύτερος έλεγχος του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα το οποίο θα οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων όπως η απώλεια βάρους, η αντιμετώπιση των διαταραχών της περιόδου, η μείωση των επιπέδων των ανδρογενών ορμονών καθώς και η αύξηση της γονιμότητας.

Η υπηρεσία έχει ως στόχο:

  • Διατροφική εκπαίδευση του άτομου με στόχο την εκμάθηση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών για τον έλεγχο των επιπέδων της ινσουλίνης.
  • Δημιουργία εξατομικευμένου πλάνου διατροφής με στόχο την αντιμετώπιση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του.
  • Διατροφική αντιμετώπιση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών καθώς και επίτευξη / διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους το οποίο θα οδηγήσει στην σωστή διαχείριση του συνδρόμου σε συνεργασία πάντα με τον θεράποντα ιατρό μέσω λήψης φαρμακευτικής αγωγής.