Σακχαρώδης διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια, μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει.


Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη, ο διαβήτης τύπου Ι και ο διαβήτης τύπου ΙΙ. Υπάρχει και ένας τρίτος τύπος, ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης ο οποίος μερικές φορές αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά συνήθως εξαφανίζεται μετά τη γέννηση του μωρού.


Στον διαβήτη τύπου Ι ο οποίος εμφανίζεται κυρίως στην παιδική ηλικία, η παραγωγή ινσουλίνης έχει σταματήσει.


Ο διαβήτης τύπου ΙΙ εμφανίζεται όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης για να λειτουργήσει είτε όταν τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στην ινσουλίνη.


Λόγω της μη έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να παρουσιαστούν βλάβες στα νεφρά , στα μάτια στα νεύρα και στην λειτουργία της καρδιάς.


Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι μια κατάσταση την οποία όλοι οι άνθρωποι οφείλουμε να ακολουθούμε προκειμένου να έχουμε ένα σώμα υγιές, ειδικά όσοι ζουν με διαβήτη. Η τήρηση της σωστής διατροφής και της άσκησης και η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας για τους διαβητικούς.


Όσον αφορά τη διαχείριση του διαβήτη, δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα για τον διαβήτη, η οποία να μπορεί να ακολουθηθεί από κάθε διαβητικό ασθενή.


Το ενδεδειγμένο πρόγραμμα διατροφής για το διαβήτη είναι μια γενική υγιεινή διατροφή, η οποία μπορεί να είναι αποτελεσματική για όλους, όμως επειδή διαφέρει ο τρόπος ζωής των ανθρώπων αλλά και ο τρόπος που λειτουργεί το κάθε ανθρώπινο σώμα, πρέπει να υπάρχει εξατομικευμένο διαιτολογικό πλάνο για κάθε άτομο.


Μέσω της υπηρεσίας το άτομο θα εκπαιδευθεί στα τρόφιμα, στην σημασία τους καθώς και στον έλεγχο των θρεπτικών τους συστατικών για να μπορεί ο ίδιος να δημιουργεί τους δικούς του ωφέλιμους για την υγεία του συνδυασμούς γευμάτων όποτε επιθυμεί.

Η υπηρεσία έχει ως στόχο:

  • Διατροφική εκπαίδευση του άτομου με στόχο την εκμάθηση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη και την βελτίωση της συνολικής υγείας.
  • Δημιουργία εξατομικευμένου πλάνου διατροφής με στόχο την ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη.
  • Διατροφική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη καθώς και επίτευξη / διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους το οποίο θα οδηγήσει στην σωστή διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη σε συνεργασία πάντα με τον θεράποντα ιατρό μέσω λήψης φαρμακευτικής αγωγής.